Michael Johnson

Interior Designer

Share my Portfolio

About Me

A creative from Birth - I've dabbled in graphic design and screen printing in my time. I have a range of tea towels which are screen printed and designed by me that are stocked in smaller boutique stores and online. I love a team working together and communication is the key to everything working well. Easy going and approachable I find I am able to create great relationships with both clients and suppliers and trades.

My Work

Interior Design to me is about making your space for you and not dependant on what's in fashion right now. I like to keep updated on new materials that can be used that add value and practicality to a space. Timeless design is always a great place to start the journey, but if I can help you bring your own personality to the space thats my top goal. Knowing the rules and knowing when to break them is how I like to look at design moving forward and always having that unexpected element in every space is key for me to feel satisfied with my creations.

Contact

M: 0414 299 292
E: michael@johnsonwaters.com.au

Connect with me online
Ground Floor - Redesign

Ground Floor - Redesign

Based on the Client Brief : I have rezoned this ground floor layout to give an open plan kitchen dining lounge for the family in everyday life. The dining table could easily be an extendable style. I note that they rarely entertain so I kept this area more cozy and useful for the family. I move the Study to a library/Lounge area for the adults to use whilst the children will most likely use the main living area. The WC has been moved across the house an increased in size. The Laundry has also been moved and given a more practical layout and space. The old WC is now a walk in Pantry area although in the final plan you will see the underwater area is more suited to storage rather than a WC. The access to the Pantry is via a bi fold door to save space. Large bi folds open the homes northern aspect to the outdoor area which I assume wold be decked with some outdoor living attached. The brief stated not to move the stairs or under-stair walls or the front door. These have all been left in place. All windows have been moved or removed to suit this new layout. The perimeter has remained as it was originally also. There will now be modern open plan space for both the children and the adults and the view to the back yard from the front door will be voluminous and bright with a ll that northern light now able to get into the home.

Powder Room Story Board

Powder Room Story Board

This powder room keeps the same colour palette as the rest of the home. We are working with warm and cool tones to create interest and texture as well and making the room feel inviting and luxurious. The use of wallpaper adds to the texture and luxury and shows how useful it is a decorating tool that many are afraid to use, especially in wet rooms.. It is a simple room with endless style and luxury for such a small space.

Lounge Story Board

Lounge Story Board

The Lounge: I have stayed with the achromatic theme in the furnishings and wall colour. Adding drama with darker trims. The furniture is classic and simple. The carpet in this room ensures the room is cosy underfoot and creates a warm inviting place to relax, read or watch TV. The dramatic block out curtains can make this room completely dark for a more intimate experience

Kitchen Story Board

Kitchen Story Board

The kitchen is both contemporary and has a timeless achromatic colour scheme. Drama is added by having 2 colour ways on the cupboards and with the window treatment. Darker floors add that touch or warmth and will also highlight everything that sits upon it. This will be common to all areas throughout this home.

Living Room Story Board

Living Room Story Board

The flooring continues from the Kitchen to keep the open plan connection. Mid century style furniture mixed with some contemporary pieces with simple lines will create a neutral yet warm environment to nestle into. Texture will play a large part of keeping this room visually welcoming. From the Rug texture to the drapery all using a simple colour scheme. Some Drama will be added with Greenery and plants plus some bold Cushions. Chairs with Wood and fabric will add texture and warmth as well as comfort to the room. A simple entertainment unit will adorn the wall that separates the entry from the living area.

Monochromatic Colour Scheme

Monochromatic Colour Scheme

Dark tones and shades of grey all add to the look and feel of this home. Walls are kept moody in the Library/lounge using Porters Paints Sabre Gray 1/4, together with the dark trims in this space in Porters Paints Affogato. This switch on having the darker colour on the trims gives the masculine feel to the space and adds a surprising twist to what people will expect. Usually reserved for much larger stately homes of a victorian era the interior of this space will take the 50’s home back in time, but still maintain a modern edge with furniture shapes and styles. The darker look to the room will advance the space in on you somewhat, although we all know that is an illusion the space doesn't actually shrink, but it will create a cosy environment that suits its purpose, and that is to relax.

Beaumaris Garden - After

Beaumaris Garden - After

The courtyard showing the new finishes of slate - timber and Bespoke raised garden beds - Image courtesy of Buxton Sandringham

Beaumaris Garden - After

Beaumaris Garden - After

The slate area is defined as a separate area for sitting and enjoying the wisteria that gives shade and protection from the sun. The deck steps up to a lovely garden and outdoor dining space. - Image courtesy of Buxton Sandringham

Beaumaris Garden - Before

Beaumaris Garden - Before

A small courtyard for a townhouse was transformed from a weedy wasted space to a modern functional Garden space. Various finishes will add interest and serve to delineate the areas.

Kitchen Makeover - Beaumaris 2015

Kitchen Makeover - Beaumaris 2015

This is the previous Kitchen. It had a dark area behind the current Laundry that led directly into the home from the garage. The cabinetry was outdated and the colours were uninspiring.

Kitchen Finish - Beaumaris

Kitchen Finish - Beaumaris

Image courtesy Buxton Sandringham

Kitchen Finished - Beaumaris

Kitchen Finished - Beaumaris

By opening up the kitchen we were able to give true open concept living as well as allowing better use of the wasted space the old laundry took up. Image courtesy - Buxton Sandringham

kitchen Finished - Beaumaris

kitchen Finished - Beaumaris

The finished result. Gone is the dark corridor created by having a laundry in the centre of the room. The European style Kitchen now has a hidden washer under the old Laundry window. The space not only feels open and bright, but it functions much better now that some thought has been given to the layout. Image courtesy of Buxton Sandringham

Kitchen Upgrade - Beaumaris 2015 Progress 2

Kitchen Upgrade - Beaumaris 2015 Progress 2

With the cabinetry installed we can see the new design taking shape.

Kitchen Upgrade - Beaumaris 2015 Progress 1

Kitchen Upgrade - Beaumaris 2015 Progress 1

This shows the Kitchen and laundry walls removed ready for the new design and layout.

Client - Rye VIC - Finishes

Client - Rye VIC - Finishes

The client wanted to create a brighter space where they can relax and read or watch TV. Currently the TV is in the wrong place due to power point access and the sofa is not comfortable. "A more relaxed Hampton’s vibe would be our goal" they said, but they didn’t know where to start to create this. They knew they needed new carpet and the house needed a repaint inside and out, They need help on colours and furniture layout and choosing some new lights as the current ones are outdated. The curtains needed to be replaced with something else, but they were not sure with what. I advised on paint and colour, furniture, carpet and a general design for the rooms that would be help them achieve all their goals. This is the final finishes board based on their brief.

Hughes - 2018

Hughes - 2018

This client only wanted a feature wall and refresh on accessories as well as new furniture placement. This images show the result before the colour change and after. The art work now jumps out and the bookshelf looks like it belongs and the bar stools can actually be used now.